България не продава оръжие на терористи. Това увери в предаването „Лице в лице” по bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му няма как наше оръжие да отиде пряко в държава, в която има конфликт. „Разбира се, вероятно има случаи, когато сме го продавали на една държава и след няколко препродажби то е стигало до конфликтен район”, отбеляза той.

Когато има избори, чуждестранните инвеститори се отдръпват, но те от дълги години наблюдават България и вече се връщат, подчерта Караниколов. От началото на годината са издадени 20 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност над 240 млн. лева. „Не са много, но ще осигурят над 4500 работни места”, каза министърът.  До края на годината се предвиждат минимум още 21 проекта на обща стойност над 850 млн. лева и около 3000 работни места, допълни Караниколов. 

Ясният сигнал, който дава българското правителство в момента за стабилност, подобрява бизнес климата, подчерта икономическият министър.

По думите му цялото правителство работи приоритетно за инвеститорите.

„Дойдат ли повече инвеститори, това ще повиши стандарта в България, защото те ще започнат да се борят за работната сила”, посочи Караниколов.

Трябва да има диалог, проблемите трябва да се поставят в тристранката и да се намери решението в диалог, а не по медиите, подчерта Караниколов по повод скандалите между бизнеса и синдикатите във връзка със споровете за клас „прослужено време”.

„Инвеститорите, които идват у нас, казват, че българската нация е много интелигентна и високотехнологична, тоест няма как да кажем, че сме търтеи или пък че работодателите са лоши. Няма как да има бизнес без работна сила или работна сила без бизнес”, отбеляза министърът.

Той допълни, че висококвалифицираните работници се търсят и те веднага си намират работа.