Около 5 хил. души ще пострадат, ако спре работа русенският оръжеен завод „Дунарит” – работниците и техните семейство. Това обяви в предаването „Тази сутрин” министърът на икономиката Емил Караниколов.

Преди дни Караниколов обяви, че държавата ще направи опит да придобие основен дял от завода, за да го спаси. Проблемът на дружеството е, че няма легитимни собственици, заради което ще му бъде отнет лицензът.

Собствениците са подали оставки, но са обвинения и не може да бъдат освободени, уточни министърът. Той каза, че не знае за какво са обвинени. Напомни, че проблемите на завода са свързани с фалита на КТБ.

Дружеството е с годишна печалба от 24 милиона лева, но има изискуеми кредити за 67 млн. лв., които държавата е изкупила, за да запази работните места, каза още Караниколов.

По думите му то е от стратегическо значение като част от военнопромишления комплекс. В този бизнес няма вакуум, ако един ден не работи, конкуренцията ще влезе на пазара, допълни Караниколов.

Той отрече да става дума за национализация, защото и частни фирми ще мога да участват в процедурата за придобиване на завода, но даде да се разбере, че те трудно ще се преборят с държавата.

Министърът на икономиката е категоричен, че държавата няма отново да продаде завода, ако го придобие.

Темата „Дунарит” е обсъждана и на днешното правителствено заседание. От стенограмата става ясно, че премиерът Бойко Борисов се ангажира не само със запазването на работните места в завода, но и с увеличаване на заплатите с 10%.