„Обявяването на Ерусалим за столица на Израел спаси както Доналд Тръмп, така и Бенямин Нетаняху, защото и двамата са обект на много сериозни разследвания”, смята историкът Емил Джасим.

Тръмп е разследван за връзки с Русия в момента, а Нетаняху за корупция.

„Нетаняху в момента излиза като пълен победител, като човек, който е постигнал нещо, към което Израел се стреми от 1949 г. насам”, смята Джасим.

„С този акт Тръмп отразява една реалност, която има своите исторически аргументи. Той неслучайно цитира Хари Труман, защото това е първият американски президент, който обръща палачинката в политиката спрямо арабите и този конкретен казус”, пояснява Джасим.

„В цялата си реч в нито един момент Тръмп не обявява Ерусалим за вечна и неделима столица на Израел. В цялата си реч не определя окончателния статут на целия град, защото след Шестдневната война, Източен Ерусалим е окупиран и там статутът още не е установен”, допълва Джасим.

„Опасна игра е признаването на Ерусалим от гледна точка на това дали този дух, който излезе от бутилката на насилието, ще може да бъде усмирен”, коментира още историкът.