Не трябва да прекаляваме с изводите и трябва да подбираме думите, които използваме за акцията на ДАНС в ромските махали във вторник. Това заяви бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в „Тази сутрин”.

По думите му има опасност да се получи като с болния от „ебола”, който се оказа болен от друго. Според него не трябва да се провокират притесненията, че България е логистичен център на „Ислямска държава”.

Според журналистът Иво Инджев акцията може да се окаже превенция, но това ще стане ясно, едва след като станат ясни доказателствата. По думите му акцията на службите би трябвало да има своите основания.

„Ислямска държава” изненада Запада, както болшевиките го изненадаха – приликите са доста. Хем говорят за мир, хем убиват непрестанно”, коментира той.

И двамата подчертаха, че държавата трябва да действа, когато има сигнали и основания за това.

Председателят на джамийското настоятелство на храма в пазарджишкия „Изток” Яшар Мустафа от своя страна обясни, че акцията е създала безпокойство сред 35 000 жители в квартала.

„Това, че аз нося брада, а жена ми – бурка, не означава, че сме убийци и терористи”, подчерта той и каза, че в квартала няма проблем с останалите религии, но поиска и тяхната религия да бъде уважавана. „Тази джамия съществува повече от 20 години, кого сме заклали досега”, попита той.

Гледайте разговорите във видеото: