Правозащитници определиха като дискриминация отказа на община Елин Пелин да настани и да издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.

Случаят предизвика напрежение сред местното население. Рано сутринта Фатима, Фахим и техният син бяха посрещнати от местните жители с острите думи: „Тук турчин не е вирял и сириец няма да има" и „Нямате място тук, тук джамия няма”. Чуха се и закани: “Ще ви покръстим и тогава ще стоите тук”.

Наложи се на мястото да дойде полиция.

 “Утре, вдругиден ще станат повече от нас. Това е недопустимо и ние, шопите, категорично няма да го допуснем”, заяви кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

„В момента в общината в Елин Пелин се взима едно популистко решение, което е абсолютно незаконосъобразно. Общината няма право на преценка в този случай. Тя е длъжна да ги регистрира”, категорична беше Светла Баева от Българския хелзинкски комитет.

Областният управител на Софийска област изпрати писмо, в което казва, че кметът засега няма да бъде санкциониран, защото нито той, нито Общинският съвет са приели официален административен акт, с който да отказват регистрацията на семейството.

От своя страна кметът заяви, че по неофициални данни там живеят около 30 бежанци с неизяснен статут и няма да позволят те да застрашат живота на хората.

Фатима и Фахим напускат Сирия преди пет години.  Къщата им е разрушена след бомбардировки. Така стигат до България, в Елин Пелин. Пристигат тук с най-малкия си син преди повече от шест месеца.

Не след дълго  получават и  хуманитарен статут.  След като семейството пребивава легално у нас - по закон общината е длъжна да издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва.

„Аз не правя нищо лошо, аз живея тука нормално като всички хора”, категоричен беше Мехмед Джабер - син на Фахим. „Ако вие бяхте пострадали от войната , щяхме да ви приемем”, заяви и Фатима. „Това е дискриминация и расизъм. Те са хора и ние сме хора”, подчерта Фахим.

Агенцията по бежанците определи случая като безпрецедентен.

„Те имат право да се настанят на всяко едно място на Република България, където те пожелаят. От друга страна, те нямат документи, с които да се идентифицират”, посочи Димитър Киров от агенцията.