Нямам никакво лично отношение към Делян Добрев. Говорим за една схема от роднински и приятелски назначения в Община Хасково и че този кръг е усвоявал по доста интересен начин огромни обществени ресурси. И това не е мой проблем, а наш проблем. Искам да дам гласност и съответните служби да направят проверка. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV депутатът от „БСП за България“ Елена Йончева.

Тя отговори негативно на всички въпроси, зададени ѝ от Добрев вчера в предаването.

На въпроса дали изпълнява поръчка на бизнесмени от Хасково да го дискредитират Йончева отговори с „не“ и добави, че не знае бизнесмени „да седят в стола на кмета“, както твърди Добрев. Но ако той знае за нередности, случващи се в Общината, трябва да каже за какво става дума и ако има съмнение за нови корупционни схеми, е длъжен да ги оповести, посочи Йончева.

По думите ѝ Добрев се опитва се да профанизира темата и да отклони вниманието, вместо да отговори на съвсем конкретни въпроси и всички изнесени факти.

Снимка: bTV

На втория въпрос на депутата от ГЕРБ – дали Йончева е част от и изпълнява поръчки на служби – български или чужди, тя отговори: „Не, не съм“.

„Ако г-н Добрев има информация, че работя за която и да е чужда служба, той е длъжен да извести службите“. В противен случай това би било укриване на информация, която е от значение за националната сигурност, изтъкна тя.

„По отношение на българските служби – какво точно има предвид? Че го разследват и изнасят тази информация ли? Ако е така, въпросът е към премиера Бойко Борисов“, каза още журналистката.

На въпроса дали нападките към Добрев са свързани със заеманата от него длъжност, или с дискредитирането на енергийни проекти, вкл. и работата му по тях Йончева отговори: „Не, не е свързано с неговата работа, въобще не е свързано с неговата личност, става дума за схемите, за които не знам дали той е идеолог, начело на тези схеми, или е поставен в тях“.

За друго от питанията – дали е ползвала имоти на Цветан Василев по време на кампанията си, Йончева отговори: „По време на цялата кампания, без изключение, съм била в хотел в Хасково“. Иначе се запознала с Василев по време на Банкер на годината „може би през 2013 г.“. „Предполагам г-н Добрев също го познава“, каза тя и посочи, че не е имала по-сериозни контакти с банкера.

Снимка: bTV

Йончева призна, че е била в избата, за която пита Добрев и от която показа снимки, но по думите ѝ това се е случило преди пет или шест години и то в компанията на архитекти, не на политици и безнесмени. „Била съм и в други български изби“, посочи тя.

Снимка: bTV

За човека на снимката, за който Добрев твърди, че е криминално проявен, Йончева обясни, че кадърът е направен по време на среща за бракониерството, на която присъствала по покана на ловно-рибарското дружество в Хасково. Мъжът „беше един от модераторите, не е бил част от моя екип, не е бил част от предизборния щаб, не ме е съпровождал по време на кампанията“, подчерта тя.

На още един въпрос на Добрев – дали по време на кампанията е използвала служебна кола и шофьор на областната администрация, за да вози фотограф до границата, където да я снима, Йончева отговори: „В Хасково, към Хасково, около Хасково и оградата съм пътувала само със своя автомобил, както по време на цялата предизборна кампания, така и след това, без изключение“.

Снимка: Ладислав Цветков

Добрев се включи по телефона в предаването и обвини депутатката, че само отправя обвинения, „носи един топ стара хартия и твърди, че има някакви схеми, в които някой бил участвал“. Вчера показах документи, че фирмите, за които говори тя, са взели повече пари по времето на кметове на БСП и Тройната коалиция, отколкото от кметове на ГЕРБ и са загубили повече поръчки, отколкото са спечелили, посочи той.

Според него Йончева не е отговорила на никой от въпросите му.

Снимка: bTV

Същевременно депутатката изложи нови данни.

По думите ѝ когато Добрев влиза в политиката, той излиза от фирмата си „Форуком форум имоти“ и го заместват неговият зет (председател на комисията по бюджет и финанси в Община Хасково) и братовчедка му (директор на финансовата дирекция). „Тази фирма притежава 47,9% от офшорна компания „Терес консултинг“. Това не е забранено от закона, но искаме да разберем от прокуратурата какъв е произходът на тези средства. Самият г-н Добрев от своята фирма „Иконус консултации“ тегли средства от офшорна компания, която се казва Econs Consulting. Разбира се, съвпадението на имената може да е случайно. Не казваме, че не може да тегли средства от офшорна компания, но искаме да разберем от прокуратурата какъв е произходът на тези средства. Г-н Добрев е следствен за безстопанственост за 10 млн. лв., затова искаме да разберем как всички тези фирми около зетя на г-н Добрев са спечелили поръчки за 50 млн. лв. само в последните две години в Община Хасково. Как фирмата на зетя и свързани с него фирми са в топ 3 на фирмите, които извършват санирането в България. Как е възможно юни месец 2017 г., когато Общината обявява конкурс за 11 блока за саниране, 10 от тях да бъдат спечелени от въпросния зет и свързани с него фирми, при положение, че участват 130 фирми“, каза журналистката.

Йончева лъже едно след друго“, отговори Добрев.

„Кажете по какъв начин един български гражданин, без да има никаква собственост, ще изтегли заем на стойност 2 млн. лв. в момента, в който г-н Добрев става министър на икономиката. Става дума за фабриката за пелети на неговите родители“, продължи Йончева.

„Дали съм теглил заеми, теглил съм, защото, за съжаление, не съм живял със Сергей Станишев, за да има държавни фирми или фирми с държавно участие, които да ми ги дадат безвъзмездно“, отговори Добрев.

Снимка: Ладислав Цветков

На свой ред той изтъкна, че „телевизията, която тя (Йончева) представлява – „Авторска телевизия“ ЕООД, е получила 696 172,70 лв. в периода 2004 – 2009 г. като пари подарени, пари дадени не назаем“. По думите му става въпрос за 126 949,17 лв. от „Лукойл“, в който държавата има златна акция, както и 69 811,33 лв. от ЕОН. „Едни теглят заеми, а на другите им ги дават ей така фирмите с държавно участие за някаква реклама и за каквото и да било друго“, заяви Добрев.

Снимка: bTV

Йончева отговори, че била журналист и е правила документални филми преди връзката си със Станишев. „Добрев говори за нещо съвсем друго, за това как се финансира един документален филм, той се финансира така, както се финансират всички телевизионни продукции – със спонсорски заставки, а не с държавни средства или средства от една телевизия. Аз съм постъпила така, както законът позволява“, заяви тя.

Вижте целия разговор във видеото: