Ще има ново мобилно приложение, чрез което лекарите да издават електронни бели рецепти в случаите, в които нямат достъп до компютър, обяви Министерството на електронното управление.

Приложението ще стартира от 1 април. То ще може да се използва от всички лекари, които са активни членове на Българския лекарски съюз. Пациентите ще могат да го използват, след като се регистрират и представят ЕГН-то си.

„Забавихме се с това нещо, ние се старахме да заработи и да изместим детайлите. Бяха събрани групи от БЛС. Вече е тествано и има издадени рецепти от това приложение. Чрез него ще се издават бели рецепти от мобилно устройство. Голяма част от информацията е предварително въведена и има списъка с медикаментите в България. Изписването на медикамент е изключително бързо. По всяко едно време може да се изпише рецепта и дори и от системата на Спешна помощ. Няма да има и нужда се изписват хартиени рецепти. Но остава избора на лекарите по какъв начин да изписват рецептите“, каза Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Повече информация за приложението е достъпна в сайта на НЗИС.