В новия парламент могат да влязат 6, 7 или 8 партии. Финалната фаза на кампанията ще е решаваща за представянето на ВМРО и „Има такъв народ“.

Това заключение правят социолозите от „Екзакта Рисърч Груп” след проучване, проведено в периода 23-29 март сред 1005 пълнолетни българи чрез пряко полустандартизирано “face to face” интервю.

Според проучването ГЕРБ-СДС получават 28,5% подкрепа, „БСП за България“ – 20%, „Има такъв народ“ – 13%, ДПС – 12,4%, „Демократична България“ – 6,7%, а ВМРО и „Изправи се! Мутри вън!“ - по 4,3%.

Снимка: Екзакта

Според социолозите е възможно още една партия да атакува 4-процентната бариера в края на кампанията.

Изненада може да поднесат „Републиканци за България“, които чрез интензивна кампания увеличават разпознаваемостта и подкрепата си. Точното измерване по социологически път на техния електорат е затруднено поради регионална специфика и заради хипотезата за скрит вот, посочват от "Екзакта".

„Възраждане“, АБВ, КОД и „Атака“ получават в изследването дялове от порядъка на около и малко над 1%.

До деня на вота от „Екзакта“ очакват известен ръст на подкрепата за ГЕРБ и за „Има такъв народ“ и задържане на електоралните дялове на БСП и „Демократична България“.

Броят на формациите, които ще бъдат представени в българския парламент, зависи до голяма степен от избирателната активност, но главно от твърдостта на електоратите на по-малките формации.

Интензивното разпространение на коронавируса у нас може да повлияе за намаляване на електоралната активност сред хората, които изпитват притеснения за здравето си. Социолозите допускат, че в неделя ще гласуват между 2,6 и 2,8 милиона души. Делът на твърдо решилите да гласуват е близък до 45%.

Проучването на „Екзакта“ е проведено в периода 23-29 март. Изследвани са 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”.

„Екзакта” провежда своите национални проучвания на територията на България, поради което данните не включват вота извън страната.