Соченият за „кокаинов крал“ Евелин Банев-Брендо е бил арестуван в Украйна преди няколко дни. Той беше обявен за международно издирване заради три ефективни присъди, едната от които в България. 

Ползвал е фалшиви документи за самоличност. В дома му е открита наркооранжения, съобщават украинските власти. 

Брендо има присъда от шест години затвор у нас за участие в организирана престъпна група и пране на пари, но избяга от правосъдието. 

От полицията в Киев съобщават, че той е бил част от криминална група за пране на пари и разпространение на наркотици на територията на Европейския съюз. Бил е обявен за международно издирване.

Снимка: btvnovinite.bg

„На територията на Украйна той е бил с фалшифицирани документи, изработени и издадени на името на друго лице, също така той е наемал частна къща недалеч от Киев“, обясни Наталия Калиновска, началник сектор „Връзки с обществеността“ към Национална полиция на Украйна.

Снимка: btvnovinite.bgКалиновска посочва още, че при обиските в дома му е открита накрооранжерия с насаждения на марихуана:

„Въз основа на този факт следствието е стартирало разследване. В хода на което ще бъдат установени лица, имащи отношение към организиране на нарколабораторията. Също така прокурорите от Святошинска окръжна прокуратура на град Киев са подготвили и внесли в съда молба за прилагане, спрямо задържания, мярка за задържане с по-нататъшна процедура за екстрадиране“. 

Днес Софийска градска прокуратура е изпратила предложение до Върховна касационна прокуратура  за изготвяне на молба за екстрадиция на Брендо до Министерството на правосъдието на Украйна. 

Кой е Евелин Банев-Брендо

Евелин Банев има три ефективни присъди. Първата е постановена през 2013 г. от съда в Милано по т.н. афера „Кокаинови крале“. Осъден е на 20 г. затвор. Присъдата потвърдена и от върховния съд на Италия.

В началото на 2017 г. той получава задочно и окончателна присъда в Румъния – 10,5 г. затвор за трафик на 51 кг кокаин. Тогава Букурещ поиска екстрадицията му, но тъй като тук се водеше дело срещу него, получиха отказ. 

Делото му у нас продължи 12 г. То беше за участие в престъпна група и пране на пари.

Окончателната присъда на върховния касационен съд  - шест години затвор беше постановена преди три години. Тогава се установи, че Банев липсва, въпреки забраната да напуска страната. Наложената му мярка беше подписка.

Какво казват юристите

Според юристи, оттук нататък дело срещу Брендо може да има във всяка една от трите държави, в които има присъда. 

Въпросът е коя първа ще отправи искане. По всяка вероятност все пак ще се вземе предвид и фактът, че е български гражданин.

Неофициално научихме, че прокуратурата още вчера е задвижила процедурата с искане Брендо да бъде екстрадиран тук.