Нови разкрития по случая с 19-годишното момиче, което разказа пред bTV за брутален побой от полицаи по време на протеста срещу футболната централа миналия четвъртък.

Съдебномедицинското удостоверение, с което bTV разполага, доказва лека телесна повреда.

Данните идват на фона на твърденията на СДВР, че момичето е откарано за преглед във вечерта на протеста и не е имала наранявания.

Пред bTV 19-годишно момиче разказа, че във вечерта на недоволството е бита и заплашвана от четирима униформени. 

„Просто ме събориха на земята, удряха ме, после ми казаха да стана. Станах и пак ме удариха на земята с палки и ритници. Обиждаха ме и докато ме бият, ми обясняваха защо ме бият, че ще ме ритат в корема да нямам деца“, каза момичето.

На изслушване в парламента от МВР обясниха друго.

„Веднага е транспортирана до столично лечебно заведение, където са ѝ направени пълни обстойни прегледи на всичко. Не са констатирали дори и одраскване по нея“, каза директорът на СДВР гл. комисар Любомир Николов.

От свои източници bTV научи, че в заключението на съдебномедицинското удостоверение е записано, че има данни за нанасяне на лека телесна повреда от длъжностни лица върху момичето. Екипът ни разполага с документа, но не можем да го покажем или цитираме заради започнатото досъдебно производство.

Към момента трима полицаи са отстранени за превишаване на правомощията си по време на протеста. Проверките продължават.

Какво точно се е случило с 19-годишното момиче тепърва ще се изяснява и в хода на досъдебното производство.

Откъде идват разминаванията в твърденията на протестиращите и полицията - това попитахме СДВР.

От там отговориха:

„Във връзка с твърденията на 19-годишното момиче за упражнено върху него полицейско насилие е образувана прокурорска преписка и е започната проверка от дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР.“

Освен това от столичната полицията казват, че всички документи и доказателства по казуси с евентуално полицейско насилие, които са станали публични чрез медиите, ще бъдат предоставени на компетентните органи за обективно разследване.

Ето какво коментираха тази сутрин в ефира на bTV спортният журналист Иво Тонков, адвокатът Николай Хаджигенов и доц. Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР: