Случаят с убийството на застреляния собственик на заведение във Виноградец се прехвърля от Пазарджик в Окръжната прокуратура в Пловдив. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, след като дойде на място в прокуратурата в Пазарджик да се запознае със случая, предаде кореспондент на bTV в региона.

Според първоначалната версия, по която се работи, фаталният изстрел е произведен от 6-годишно момченце. Роднините на убития обаче са категорични, че не е стреляло детето, а собственикът на оръжието – председателят на Общинския съвет на Септември Лазар Влайков.

На мястото на инцидента са открити 126 гилзи от газово оръжие.

Причината за преместването на разследването в Пловдив са изнесените обвинения от близките на убития мъж, че веднага след инцидента Лазар Влайков се е обадил на районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров, с когото били в близки отношения.

Детето все още не е разпитано. Иззети са натривки за барутни частици от ръцете на убития, на детето и на Лазар Влайков.

Има много въпроси за възможността на това дете, на тази възраст, да преодолее усилието, което е необходимо за натиск на спусковата скоба. Трудно е детето да стреля с пистолет, но не е невъзможно, коментира Цацаров.

Снимка: bTV

Разпитани са множество свидетели. Основно те се делят на две групи. Едните твърдят, че е стреляло детето, а другите, че Лазар Влайков е произвел фаталния изстрел. Кой е виновният, ще каже експертизата за барутни частици, която е изпратена в Националния институт по криминалистика в София.

Районният прокурор на Пазарджик Георги Кацаров потвърдил пред Цацаров, че е в близки отношения с Лазар Влайков, но не се били чували от около месец.

Главният прокурор нареди освен разпечатка на телефона на Влайков да бъде направена такава и за телефона на районния прокурор.

Влайков беше задържан, но освободен от ареста без повдигнато обвинение.

Същевременно ГЕРБ го изключи от партията и го призова да напусне Общинския съвет, като подаде заявление за прекратяване на пълномощията му като общински съветник.

„Този случай е недопустим. Той е бил в нетрезво състояние, бил е под въздействието на алкохол. Не знам какво количество. А знаете – под въздействието на алкохол винаги може да направиш фатални грешки!“, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По разпореждане на Цацаров се възобновяват прекратените досъдебните производства срещу Лазар Влайков за нанесен побой над сина на общинска съветничка и за намушкване с нож на друг мъж.

Вижте повече във видеото: