Властите все още не дават категоричен отговор какво би могло да причини мощния взрив във Варна.

Снимка: bTV

Основната хипотеза на бившия вътрешен министър и експерт по боеприпаси Валентин Радев за взрива във Варна - веществото най-вероятно е с мощност 10 килограма тротилов еквивалент, толкова мощно, че да спре на пътя бронирана кола и използвано за защита в армията.

Снимка: bTV

„Ако на 10 килограма тротил се взривят на 15 метра, на открито пространство, вие ще получите спукване на тъпанчетата, рани по ръцете, но никакви увреждания, но вътре – вещите убиват, бутилки, дори цели панели падат и те убиват“, заяви Валентин Радев, бивш вътрешен министър и експерт по боеприпаси.

Снимка: bTV

Експерти не изключват и вероятността да са използвани съставки, достъпни на пазара у нас. Купуват се лесно, уроците са в интернет, но комбинацията е фатална, казват пиротехници. 

Снимка: bTV

„Няма проблем човек да си ги държи вкъщи. Те се продават в стъклени буркани, картонени кутии, за да не се овлажняват, защото този тип химикали са податливи на овлажняване“, поясни Светозар Христов, пиротехник. 

Снимка: bTV

Попитахме и криминалистите.

„Става въпрос за комбинация от взривно вещество и течно гориво“, обясни Иван Савов, управител на криминалистическа лаборатория.

И тримата експерти са категорични, че контролът върху достъпа до опасни вещества не е достатъчен.