При прояви на прегряване - главоболие, гадене, повръщане, последвани от сънливост и отпуснатост - не се самолекувайте, а потърсете неотложна медицинска помощ. Този апел отправя д-р Росен Калпачки от болница „Св. Анна“ към хората, които са били изложени на екстремно високи температури. 

По думите му на първо място хората трябва да защитят очите и главата от прякото слънчево греене. 

„Отдавна носенето на качествени слънчеви очила не се приема само като красив аксесоар, а преди всичко като допълнително средство за предпазване на ретината на очите, която е изградена от нервни рецепторни клетки. Задължително е избягване на прегряването на главата от директните слънчеви лъчи като, ако не е възможно да се стои на закрито, то тогава трябва да се носи шапка, по-добре от проветрива естествена материя“, обясни д-р Калпачки. 

Той уточни, че това е от особено значение за пациентите с епилепсия, преживелите мозъчни инсулти, черепно-мозъчни травми, менингити и др., както и за  децата. Директното охлаждане на затоплената глава като се намокри, например, също може да влезе в съображение в някои случаи. 

„При екстремно прегряване на организма се развива т.нар. „топлинен“ или „слънчев удар“ – състояния, които могат да бъдат опасни за живота, а водещите симптоми при тях са от страна на централната нервна система“, допълва медикът. 

Д-р Калпачки съветва в топлите дни да се приемат допълнително течности. Той уточни, че трябва да се има предвид, че в много топли дни почти половината от приетата течност може да се загуби при изпотяването. И, докато здравите бъбреци успяват да задържат всички полезни соли и чрез урината се отделя само непотребното, то при изпотяването се губят немалко ценни соли и минерали, особено необходими за правилното функциониране на нервната система. 

„Ето защо, при повишено изпотяване е полезно да се приемат допълнително соли и минерали. Подходящи са както естествени разтвори (айран, вода с разтворени в нея лимони или други плодове), така и т.нар. „изотонични напитки“, каза още той. 

Според него не бива да се пренебрегват и достъпните комбинирани препарати от витамини и минерали в профилактични дози.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!