Ройтерс, позовавайки се на ливански източници, съобщава, че в батериите на пейджърите е поставено малко количество мощен експлозив. Изключително труден за откриване. Според български експерти в такива случаи взривът може да се задейства и от хиляди километри. Понякога само с кодова дума или съобщение.

Всеки телефон може да бъде проследен и това е основната причина „Хизбула“ да предпочита по-примитивни методи за комуникация, казва бившият зам.- ректор на академията на МВР.

По думите му – разследването в Ливан стига до извода, че взривът е в батерията. Изследвани били няколко неизбухнали пейджъра.

„Те са били изключени и не са получили сигнал за задействане. Някъде във веригата производство – доставка някой се е вклинил. Създал е компании и в даден етап е монтирал нови батерии в тези пейджъри“, обясни Милен Иванов, бивш зам.- ректор на академията на МВР.

 

А ако новите батерии са монтирани от специалист – то следа може дори и да няма. И батериите да пропътуват хиляди километри, да минат през граници – без взривното вещество да бъде засечено.

Снимка: bTV

„Това вещество може да не бъде хванато от скенери, ако е добре маскирано. За да е вътре, то е вакуумирано. То няма как да задейства скенера, а ако е от професионалист, той е почистил всички следи, които биха задействали скенера. Сигналът се подава от центъра за управление и оттам към пейджърите. А как е подаден – може да гадаем. Може да е човек, инфилтриран като агент, и той да го е направил целенасочено, Може да е кодова дума и всичко. Другият вариант е чрез кибератака да се управлява от всяка точка на света“, казва Милен Иванов.

Експертът по контратероризъм Иван Анчев смята, че България като държава няма отношение към случилото се.

„Тук няма никаква конкретна дейност, свързана с тази операция, която по някакъв начин да въвлича България в целия този случай и е много важно да се подчертае, че световни медии като „Ню Йорк Таймс“ никъде не споменават България като някаква държава, имаща отношение към този случай“, заяви Иван Анчев, експерт по контратероризъм и съпредседател на Атлантическия съвет на България.

Засега не се налага свикването на Съвета по сигурността към Министерския съвет, категоричен е и премиерът.