Полицай сложи край на живота си в административната сграда на столичния КАТ със служебния пистолет. Случаят е аналогичен с този в Казанлък отпреди 4 дни с тази разлика, че там имаше и убийство. Мотивите и в двата случая са лични и според психолози това е копирано поведение.

Така на дневен ред отново се поставя важният въпрос защо няма изискване за контролни психотестове на служителите на реда. Това се прави еднократно, което е огромен пропуск, категорични са психолози.

37-годишният служител на „Пътна полиция” слага край на живота си на четвъртия етаж на административната сграда. Със служебния пистолет. Издъхва на път за болницата. Нямал служебни проблеми, бил изряден. Семеен е. Никой от колегите му не е забелязал странности в поведението. 

Това е втори подобен случай само за няколко дни. В Казанлък служител на реда разстреля любимата си, след което сложи край на живота си на улицата - отново със служебния пистолет и отново по лични мотиви. 

Според бившия директор на Института по психология Бойко Ганчевски става въпрос за така нареченото копирано поведение.

„Вижда проблема в колегата, който се е самоубил, и той не търси решение за собствените си проблеми, познава този проблем и се самоубива”, обясни Ганчевски.

Преди години заради копирано поведение следва вълна от самоубийства в дирекцията на полицията в Плевен, спомня си Ганчевски. Правят изследване и очертават два мотива за суицидното поведение. 

„Битови мотиви -  не се прибира, няма средства, стига се до разводи и изневери, и вторият проблем е самата ситуация в полицейското управление и авторитарното отношение на ръководния състав към тези служители”, посочи Ганчевски.

Въпреки спецификата на работата на полицаите контролни тестове на психическата им годност не се правят. Няма такова изискване, извършва се еднократно - при влизане в системата и зачисляването на пистолет. 

„Ако това не става през няколко години, защото човек се изменя, даже и отключване на определени психиатрични елементи, то тогава това лице може да стигне до суициден опит”, отбеляза Ганчевски.

Според психолога психотестовете трябва да бъдат поне през три години.  

В много европейски държави има закон, който задължава през три години да се проверява психическата годност на служителите на реда. Способността им за действия в екстремни ситуации, преодоляване им и пригодността на полицаите д носят огнестрелно оръжие.

Потърсихме Института по психология на МВР, но оттам отказаха коментар.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!