Повече от 200 души са починали с коронавирусна инфекция у нас през последното денонощие. Това сочат официалните данни за заразата, публикувани в Единния информационен портал.

На този фон експерти прогнозират, че е въпрос на време новият, по-заразен вариант „Омикрон“ да влезе и у нас.

Не само повече заболели, отколкото излекувани, а и увеличаване на процента на положителните проби отчитат официалните данни. Положителни са над 8% от тестваните, а заразените са над 3000. Повече от 6500 пациенти остават в болница.

Още преди тази вълна да е достигнала по-ниски стойности, математици прогнозират покачване на случаите след средата на декември.

Вирусолози пък казват, че най-вероятно „Омикрон“ ще достигне и до България.

„Не е дали ще дойде, а кога. С апел към лабораториите - ако забележат много характерния за варианта отпадане на S гена, много бързо да изпращат пробите при нас. Но има и хубави новини - че само с PCR може да се предположи, че става въпрос за новия вариант“, казва доц. Любомира Гломб от НЦЗПБ.

Само за около 10 дни новият вариант „Омикрон“ е заместил „Делта“ в Южна Африка, което показва колко е агресивен, посочи математикът проф. Огнян Кунчев от БАН.

На фона на призивите на експертите за ваксинация пред имунизационния пункт в „Пирогов“ големи опашки няма, но желаещи да се имунизират все пак не липсват.

Общата заболеваемост от COVID-19 у нас на 14-дневна база се понижава до 484 на 100 000 спрямо. Темпът на спад обаче намалява, а в някои области се отчита леко покачване.