Четвърта поредна седмица се отчита скок в цените на основните храни. Поскъпват също плодовете и зеленчуците. Миналата седмица основните храни са поскъпнали с близо 2,5%.

През предходните три седмици, ръстът им беше около процент.
На годишна база, Индексът на тържищните цени се е повишил с 10,87%.

Екипът на bTV среща Николай на пазара. Търси зеленчуци за зимнина. Равносметката му – платил близо 2 пъти повече отколкото предния път. По думите му през октомври чушките са били под 1 лв., днес – 1,50 лв. Тиквичките пък са с 0,80 лв. повече – и струват около 2,50.   

За ръст в цените на плодовете и зеленчуците признават и търговците. Само през последния месец Здравко е платил с 2 000 лева повече, за да купи зеленчуци на едро, които да продава от сергията си. 

Търговецът коментира, че купува чушките за 1,20 лв., а печалбата му е само 0,30 лв. Поскъпнали са и почти всички хранителни стоки, според експерти.

„Главна и основна причина е енергийната криза като при част от зеленчуците главният проблем е и климатичните изменения. При основните хранителни продукти, особено преработката, където е пряко свързано с цените на енергийните ресурси, забелязваме един лек, постепенен, но постоянно тренд, който се покачва“, заяви Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови борси и тържища. 

Прогнозите са, че предстои нов ръст на цените. „Пролетта на 2022 г. ще купуваме много по-скъпи оранжерийни плодове и зеленчуци, особено български. Скъпият ток ще рефлектира през месеците  февруари, март. Ще има по-скъпо производство“, посочи Иванов. 

В момента пазарът е крайно нестабилен, твърдят още експертите. Кога ще се намери равновесие  - остава неясно.