Отвъд изненадите според политолозите сме свидетели на нова глава в партийната ни история. Очакванията са първата крачка да е на ГЕРБ, но към кого?

„Когато си първи отговорността е ясна. Взимаш мандата. ДПС очевидно с тях имат плодотворна връзка от години. Може би „Има такъв народ“ също, ако видят кауза и евентуално „Величие“, които не са краен радикал в ляво или дясно“, каза Любомир Стефанов, политолог.

„ГЕРБ и ДПС няма да направят формална двупартийна коалиция помежду си, за да не предизвикват „Демократична България“ да организира протести. Това, което ще се опитат предполагам, или широка коалиция с ГЕРБ, ИТН, „Величие“ и ДПС евентуално. Другия лесен вариант и вероятен е ГЕРБ да предложат кабинет без да е коалиционен, може да е експертен, нещо като сглобката в друга ситуация“, посочи политологът Стойчо Стойчев.

„Вариантът ГЕРБ, ДПС, ИТН плюс, ако искат нещо още. Това са достатъчно гласове. В този вариант ПП-ДБ остават в опозиция, което не е лошо. Те ще бъдат силна опозиция, при това - проевропейска. Другият вариант - ако ГЕРБ не искат открита коалиция, могат да предложат експертно управление“, добави политологът Даниел Смилов.

Каквато и конфигурация да изберат партиите, експертите са категорични в едно - по-вероятно е да има правителство, отколкото седми предсрочни избори.