Продължава издирването на изчезналия в понеделник IT специалист Александър Алтънбашев. Разпитват се свидетели, проверяват се и трафичните данни. 

Полицията издирва мъжа, който е бил забелязан на вратата на жилището на Алтънбашев в деня на изчезването му. Образувано е досъдебно производство за отвличане, но към момента няма данни за похищение. 

В същото време се засилват спекулациите какво се е случило с криптотърговеца. Експерти по криптовалути допускат, че вероятно Алтънбашев се укрива, защото е управлявал чужди средства, които са загубени. 

Според криптоексперта Владислав Драмалиев, покрай завишения интерес около виртуалните валути през последните години са се появили много хора, които си мислят, че могат да управляват криптопортфейли.

„Ако той наистина е управлявал пари на други хора, в един момент се събуждаш една сутрин и от тези пари са останали нула, и хората, когато започнат да си ги търсят вече - може да се е създал някакъв конфликт там“, заяви Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп.

Драмалиев вижда и възможна връзка с последния мащабен срив на големите криптопроекти.

„И ако той в някаква степен си е повярвал и сега се е опарил от тази случка, може да има някакви негативни последствия“, допълни експертът.

Въпреки че за Алтънбашев е образувано досъдебно производство за отвличане, разследващи твърдят, че към момента няма данни за похищение.

„Много се надявам да не е отвлечен и да не се връщаме в ерата на Наглите“, каза Велизар Величков, експерт по криптовалути.

За да няма неприятни изненади, коректните търговци на криптовалути винаги трябва да предупреждават клиентите си, че този тип инвестиции съдържат риск и печалбата не е гарантирана.