Експерти по пътна безопасност обвиниха МВР в манипулация на данните от статистиката. Според тях през последните пет години по пътищата у нас става все по-опасно, а жертвите – все повече.

От МВР признаха, че понякога има разминаване в цифрите, но за него има и обяснение. „Имаме срокове, имаме допълнително починали, имаме досъдебни производства, които отменят или заменят статуса на произшествието и да, получават се някои разлики, но те са несъществени”, поясни Росен Рапчев от „Пътна полиция”.

С идеята да респектират шофьорите полицаите стартираха серия проверки на пътя – шофираме ли с колани и детски столчета, проверяват се и мотористите дали носят каски, както и всички превозни средства за валидна „Гражданска отговорност”.

При проверките се оказа, че повечето шофьори спазват правилата и карат с колан. Мнозина обаче шофират и говорят по телефона.

Засилените проверки ще продължат до края на седмицата, а глобите за шофиране без колан са до 50 лв. – и за шофьора, и за пътниците на задните седалки.