И у нас диагностицираха пациент с британския вариант на COVID-19 с мутация, за която се смята, че има способност да избягва изградения след ваксинация или преболедуване имунитет.

Според Националния център по заразни и паразитни болести, заразена с него е била възрастна жена от Габрово, която вече се е възстановила. Експерти изказват опасения за темпа на ваксинация срещу коронавирус у нас.

Според тях, той трябва да се ускори, за да сме спокойни наесен. Данните от Единния информационен портал сочат, че общо поставените дози са над 1,5 млн., а близо 700 хил. са българите със завършен ваксинационен цикъл.

В столичен фитнес, където работят трима души, одобряват предстоящите мерки – ако са ваксинирани, ще могат да са без маски. Един от служителите обаче не попада в тази категория. 

„Не е справедливо, но това е решение на правителството, с което трябва да се съобразяваме. Надявам се със затоплянето на времето нещата да се пооправят и вируса да изчезне постепенно“, посочи фитнес-инструкрът Румен Кънчев.

Според доц. Ангел Кунчев плавното разхлабване на мерките ще осигури по-голяма свобода на работа.

„При заболяемост, която трайно падна под 60 на 100 хил. и при процент на новите положителни проби под 1% - можем да си позволим за хората, които вече са защитени чрез ваксинация, да направим такава стъпка“, обясни доц. Ангел Кунчев.

Предстоящото отпадане на маските касае по-малките колективи и работещия персонал, който е имунизиран. Обмисля се и облекчение на граничните мерки.

"Например, има желание, има предложения от страна на Министерството на туризма да се вдигне възрастта на лицата, от които ние не искаме никакви изследвания, документи – от 6 да стане на 12 г. Нещо, което сме склонни да приемем. Ако тенденцията е положителна мисля, че това може да стане, и то много скоро още в следващите една, две седмици, допълни доц. Кунчев.

За да противодействаме на евентуално нова вълна наесен, според доц. Кунчев, трябва да достигнем „заветните“ 70% ваксинирани: „Ако правим около 50 хил. дози дневно, темпът ще е доста по-добър и можем да достигнем. Не, че е толкова лош темпът досега, между 20-25 хил. дневно е доста работа“.

Не се изключват обаче нови мутации. Но експертите са категорични, че пътят към нормалния живот е ваксинацията.