Над 10 хиляди продължават са активните случаи на коронавирус в България. През последното денонощие от над 14 хиляди направени теста 105 са се оказали положителни.

В същото време темпът на ваксиниране не успява да се вдигне.
За последното денонощие у нас за поставени около 15 хиляди ваксини.

Заради бавната ваксинация и новия по-заразен вариант "Делта" експерти алармират за възможна нова вълна на епидемията още преди края на лятото.

България е застрашена от пореден скок в заболевамеостта заради по-заразния индийска вариант на вируса, казват експерти.

„Виждайки, че новият вариант доста бързо се разпространява, нас ни притеснява, тъй като в България за съжаление имаме на този етап не достатъчно брой ваксинирани в обществото. Може и много по-рано от есента да имаме нова вълна, която да бъде и тежка“, смята епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

Новият индийски щам се разпространява по-лесно и бързо, особено сред неваксинираните, примпомнят епидемиолози.

„Тези, които не са ваксинирани, трябва да продължават много стриктно да се пазят (..) те са в много голям риск“, обясни още Бацелова.

Португалия затвори столицата Лисабон заради новия щам на вируса. До понеделник влизането и излизането от града е забранено за португалци.  

Междувременно у нас ваксинацията започна и в столичните молове. Пунктове днес и утре има в 3 от тях.

Над 660 души се ваксинираха в осемте мобилни кабинети на открито и моловете, които са разкрити от Столичната община заедно със Столичната РЗИ с цел да се ускори имунизацията, съобщиха от пресцентъра на СО.

Ако инициативата се окаже успешна, ваксини в мола ще се поставят и следващите уикенди.