“Днес е добър ден за българската демокрация. Имаме за премиер професор – суперпрофесор, имахме супергерой – Бойко Борисов, суперзвездата Слави Трифонов, супергенерал – президентът. Сега имаме суперпрофесор, което е добро развитие. По този път имахме кандидати за премиери – един плагиат и един човек, който е продавал шнорхели“.

Това коментира пред bTV Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката.

„Сега имаме професор и можем да оставяме децата да гледат телевизия, когато той говори, а това е много важно. Но голямото нещо е, че този премиер е бил бегач на дълги разстояния, той знае, че има старт и финал. Това е по Аристотел – за алфата и омегата. Това, че български премиер знае за тях, е такова постижение за републиката, че трябва да ръкопляскаме“, посочи още той.

„Свикнахме да има по няколко вицепремиери в една голяма компания. За мен единствената добра новина е, че „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ ще се гледат в ръцете, по някакъв начин ще се контролират едни други и при първото изплъзване ще има реакция, но аз не смятам, че нашият министър-председател е толкова велик. Разбирам, че той е получил титлата „академик“, докато е бил председател на комисията, която го е присъдила“, коментира журналистът Ружа Райчева.

„Дали ще има минипреход, зависи от следващите стъпки. Христо Иванов още преди изборите каза и си навлече негативни реакции от медиите и партньорите си заради това, че ще се търси правителство на конституционното мнозинство. Това правителство се сглоби и в крайна сметка го има заради няколко „черни лебеда“. Първият мандат не стана, защото на терена играе главният прокурор, видяхме и доста силна и дори изненадваща намеса на президента, според мен дори няма вицепремиери, защото не са имали време как да са разпределени ролите. Те сега ще трябва много бързо да съставят екипи. Много трудно преминаха през „осмина финалите". Много е важно какви хора ще видим“, смята главният редактор на „Дневник“ Велислава Попова.

Какво още коментираха анализаторите – чуйте във видеото.