Мълниезащитата на строежа, където вчера работник беше ударен от мълния и почина, не си е изпълнила функцията, но явно контролът е занижен, защото той изобщо не е трябвало да работи по време на бурята. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV експертът Радослав Калчев.

Загиналият мъж е на 40-години. Вчера, когато в столицата започна силна буря, той и негов колега работили на покрива на строяща се сграда. Според свидетели, още преди да започне да вали силно, се чул силен тътен и мъжът бил повален. Медици от близката болница са се опитвали да го реанимират два часа, но безуспешно.

При пряко попадение на тока на мълния, шансовете за оцеляване са нулеви, каза Калчев. Тя е природно явление, което възниква високо в атмосферата. Параметрите ѝ са минимум 100 000 волта, температура от около 30 хил. градуса в канала на самата мълния, а силата, с която удря, е сравнима с удар от влакова композиция с 10 – 15 вагона, пълни със стока, каза той.

Снимка: bTV

Работа в бурята

По време на буря са недопустими каквито и да е строителни, монтажни или технологични дейности, посочи той. За мен контролът на подобни съоръжения е изключително занижен и от страна и на държавата, и от страна на инвеститорските контролни органи. Ако имаше такъв контрол и правилна организация на труда, тези хора нямаше да са на строителната площадка по време на бурята, каза Калчев.

Мълниезащита при строеж

Има нормативна уредба – Наредба 4 от 2010 г., която регламентира условията монтирането на мълниезащитна и заземителна инсталация на обекти в процес на строеж и такива, предадени за експлоатация. Видимо на дадения обект има някаква мълниезащита в съседство на корпуса, където е станал инцидентът – мълниепренос с изпреварващо действие, който би трябвало със зона от 50 – 60 метра на защита да прехване мълнията и да предотврати този инцидент. Теоретично и на злополучния корпус трябва да има такава защита. На практика най-вероятно инвеститорът или този, който е изграждал системата, е разчитал на мълниеприема на съседния корпус, каза експертът.

Снимка: bTV

Какво е привлякло мълнията

Цялата площадка, на която са работили двамата мъже, е покрита с арматура. Арматурното желязо привлича тока на мълния и това е създало идеални условия за възникване на удар. Най-малкото тези хора не е трябвало да са върху покривната част по време на бурята, повтори Калчев.

По думите на експерта не е възможно жертвата да е предизвикала удара – каквото и да е носел, на фона на огромното количество метал на покрива, приносът му е минимален и нищожен.

В съседство с обекта има подстанция и тя би могла да създаде предпоставка в тази зона да се привлече ток на мълния, но останалите причини също не са маловажни, така че не може да кажем, че тя е виновна за това събитие, каза още експертът.

Съвети при буря

Калчев развенча мита, че гумени ботуши могат да спасят човек – те биха могли да помогнат при битов ток, но не и при мълния.

При буря човек най-малкото трябва да се прибере на закрито, да не се застава под дърво, до метални стълбове или други съоръжения, които биха привлекли тока на мълния, и задължително над него трябва да има някаква защита, каза той.

Вижте целия разговор във видеото: