Ензимът трансглутаминаза, открит при проверки в сиренето, не е разрешен у нас. Това каза в предаването „Тази сутрин” проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика по повод изнесената информация, че ензим, използван при обработката на месо, е засечен в сиренето.

За да произведат евтино сирене, имитиращ млечен продукт, производителите добавят най-различни, даже неразрешени, неща, обясни експертът.

„Това е т.нар. в месната промишленост "месно лепило", защото слепва кожички и всякакви субпродукти в една визуално добре изглеждаща шунка, но евтина”, каза тя за въпросния ензим.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Експертът посочи какво може да има в сирене, което е направено от 3 литра мляко – то няма достатъчно белтък, вероятно има голямо количество вода и така се създава благоприятна среда за развитие на всякакъв род микроорганизми – и баналните, и колибактериите, и по-патогенните като салмонела. Освен това в него няма и калций и аминокиселини.

Вижте в кои сирена проверката на "Активни потребители" откри нередности и какви са те:

„На българското сирене не му стигат хидрогенираните мазнини, палмовото масло, а сега му добавят и този ензим”, възмути се Байкова. Според нея е възможно производителите да решат да го включат и в киселото мляко.

Байкова припомни, че производителите са длъжни да изписват всички съставки на продуктите си на етикета. „Ако го бяха изписали, скандалът щеше да е по-малък”, смята тя.

Визуално трудно ще се ориентираме за качеството на сиренето, каза още Донка Байкова.

„То става твърдичко. Ако е пакетирано в някаква полиетиленова обвивка, аз лично пипам дали е зряло. А в случая не е зряло. И пореден здравен риск е, че не е необходимо да бъде спазена технологията за производство на натурално сирене със съответен брой дни, в които то зрее”, каза още експертът.

Така опакованите сирена не са узрели достатъчно и в тях се образуват дипептиди, които алергизират съвременния човек, най-вече децата, подчертава тя.

Масово се увеличава честотата на разпространението на алергиите, допълни доц. Байкова.