Според източници на bTV от разследването, при стрелбата на Нова година в Ловеч най-вероятно е използвано късо огнестрелно оръжие 22 калибър. За вида на оръжието се съди и по раната на пострадалата жена.

Според разследващите не става дума за рикошет, а за директен изстрел от съседна жилищна сграда.

Снимка: btvnovinite.bg

Малокалибрените оръжия се използват често при спортна и тренировъчна стрелба. Причината е ниската цена на мунициите. Предпочитани са и като средство за самозащита. Могат да нанесат и смъртоносни поражения.

Според експерти по балистика изстрелът най-вероятно е бил по невнимание. 22-калибрените оръжия са широко разпространени у нас.

„Калибърът е достъпен. Патрони се намират лесно, евтини са - средната им цена е 10 стотинки на брой“, казва експертът в сферата на криминалистиката Иван Савов.

Голяма част от поръчковите убийства са именно с този калибър, но с дългоцевно оръжие. С такова например са извършени покушенията на Илия Павлов и Георги Илиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„За този калибър също трябва да се знае, че се предпочита от МОСАД, израелските специални тайни служби. Причините са няколко. Шумът, който издава такъв изстрел - на фоновия шум отвън, няма да се чуе въобще. Куршумът е сравнително лек и лети на доста голяма дистанция. На кутийките на тези патрони си пише, че са опасни до 1000 метра. И изключително точно, освен всичко останало“, казва Савов.

Кой е притежателят на оръжието от случая в Ловеч може да се установи лесно, ако разследващите изследват куршума, попаднал в тялото на жената.

„Дори и при една справка на притежателите на огнестрелно оръжие в едно населено място, което не е голямо, лесно ще бъде стеснен кръга. Стрелецът трябва да излезе и да си признае. Не за друго, а защото нещата ще излязат наяве“, смята Иван Савов.