„Това не е никакъв вариант, а най-обикновена глупост”, коментира проф. Христина Вучева предложението на бившия служебен премиер Стефан Софиянски да влезем в еврозоната, но при различен курс на лева към еврото, например 1:1.

„Има място да се мисли как да продължим с борда, който свърши много добра работа през последните 20 години”, смята пък колегата ѝ проф. Гарабед Минасян.

Бордът беше въведен през 1997 г., когато цялата икономика ни беше в хаос. Това е архаичен, зомби инструмент за управление. (Курс 1:1) … е много драстично изменение, но мисля, че има място да се мисли за това и личната ми преценка е, че е възможно 10-15% по-скъп курс, отколкото е сега, т.е. 1,75 – 1,80 евро за лев, смята Минасян.

„Няма да има курс 1:1, а ще се случи нещо, което преживяхме вече 96 - 97 година. Съвсем не сме единствената страна, която се оправя с борд. Така се оправиха балтийските държави”, посочи Вучева.  

„Аз съм за принципа, че в икономиката не трябва да има нищо, което да е свещена крава –да не се говори за него. Ако сме държава, склонна да се върне към това, което е било 96 – 97 година, тогава изобщо не сме за Европа”, беше мнението на Минасян.  

„Ако падне бордът, ще е катастрофално – фиксираният курс е, който ни държи в момента. Т.е. централната банка няма право да контролира паричната емисия. Това е най-доброто, защото през 96 – 97 г. Централната банка докара валутния резерв до 400 млн. долара и бяхме на ръба на катастрофата. Спаси ни фиксираният курс. Всичко друго е катастрофа. Иначе ще започне играта с валутния резерв – сега е около 20 млрд. евро, който ще бъде разграбен… Спомняте си инфлацията, спомняте си обезценката на труда. Измененията, които настъпват в тези турбуленция, са за сметка на наетите – и затова се губи стабилността. При фиксирания курс се елиминира този фактор”, подчерта проф. Вучева.  

„За нас няма избор, декларирали сме с Договора за присъединяване, че сме длъжни да се присъединим към еврозоната. Преди да се мине в еврозоната, се минава в механизма ERM II („чакалнята” на еврозоната) – който е там, декларира само, че курсът ще варира само с 15% плюс или минус. Тези, които са в ERM, нямат право на обезценка”, каза още тя.

Вижте целия разговор във видеото: