Четири пъти повече са водачите, хванати да шофират в бус лентите в София. Това показват данните на МВР. 

От началото на годината са санкционирани над 400 шофьори. За сравнение - през 2022 г. те са били с 300 по-малко. Глобата за нарушението е 50 лв.

Снимка: bTV

280 хиляди са шофиралите с превишена скорост в града. Миналата година те са били 180 хиляди.

Екипът на bTV направи експеримент – колко нарушители ще заснемем за ден.

Още на първия светофар виждаме нарушител – автомобил в бус лентата. На булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ вече губим броя на нарушителите. Виждаме и спрели за престой там, откъдето трябва да минат автобусите.

Снимка: bTV

Минаваме по друг централен път – булевард „Васил Левски“.  Виждаме дори тийнейджър, който предпочита разходката по бус лентата, вместо по тротоара. 

Снимка: bTV

Само за 10 метра - 6 коли са спрели след знак "Забранено спирането". Засечени сме и от такси, което заради пълната с коли бус лента спира на платното, за да качи клиент. 

Снимка: bTV

В късния следобед правим проверка отново. Задръстването по булевард „България“ вече е факт. Не са малко и нарушителите. Най-често - с престой на забранено място и отново шофиране в бус лентата.

Снимка: bTV

Наблюденията на полицията са, че за да избегнат задръстванията, най-често шофьорите си позволяват да карат в бус лентите по големите булеварди в София.

Снимка: bTV