Медици помогнаха на жена да роди в линейка на път за болницата. Всяка година, само в София, екипите реагират на 15 и 20 раждания под звуците на сирени на път към болницата, съобщават от Спешната помощ.

За екипа на тази линейка, това е непознат пациент, с непроследявана от тях бременност – въпреки това всичко приключва успешно. Майката и детето не пожелаха да застанат пред bTV, но са добре.

27 септември започва като обикновен работен ден за Иван Панов и Стефан Панайотов.

Реагират на сигнал за жена, която ражда, но още с качването ѝ в линейката, раждането започва.

"Първото, което направихме, беше да успокоим жената. Да е спокойна, че това е най-хубавото, което може да й се случи. Искам да благодаря на шофьора, че осигури транспорт като в лодка", заяви лекарският асистент Иван Панов. 

"Има колегиалност, научиха се хората как да пускат линейки", заяви шофьорът на линейката Стефан Панайотов. 

Детето се ражда здраво, майката също е добре.

"Когато колегата ми съобщи през прозорчето, че бебето се е родило бях на седмото небе, но пак се съсредоточих да карам внимателно и бързо", добави Панайотов. 

В Спешната помощ има още много екипи, които в дома, в линейката или във филиала, са направили невъзможното за новия живот.

"Беше много невзрачно, в едно мазе, вече бебето беше излязло, но видях, че се задушава, пъпната връв беше два пъти увита около вратлето– в момента, в който проплака - усмивката ми грейна", каза медицинският специалист Кристина Манчева. 

"В такива моменти нямаш време да мислиш, просто действаш. Бебето беше тръгнало да синее и когато му развихме пъпната връв, то започна да диша, тогава получих облекчение и приятно чувство", заяви парамедикът Руди Фон Фергуц. 

"През цялото време така го гушках, че имах чувството, че е излязло от мен", добави Манчева. 

Благодарността си към спешните медици родителите изразяват по различен начин.

Пациентка, родила в линейка в силна буря, кръстила детето си на лекаря, оказал ѝ първа помощ.