Екипажът на военния самолет "Спартан", който транспортира бебето от Варна до София и тази вечер е на мисия, този път обаче става въпрос за донорска ситуация.  

Последните две мисии на самолета са били много трудни. Това съобщи за bTV помощник-командирът старши лейтенант Калоян Атанасов, който участва в полета, транспортирал 19-дневното бебе от Варна до София.

„Сблъскахме се с доста дъжд, сняг и лед, но когато пилотите си следват правилно процедурите, полетът протича напълно нормално, въпреки тези лоши метеорологични условия. Мога да кажа само, че въпреки всичките несгоди, ние винаги сме напълно удовлетворени, когато помогнем на бедстващ човек“, каза помощник-командирът.

Всяка мисия, свързана с човешки живот, е емоционална, разказа пред bTV капитан Николай Георгиев:

„Особено емоционално е, когато имаме на борда невръстен пациент и когато знаем, че в някаква степен неговото здраве и живот зависи от нашата работа. Аз също съм родител, също имам малко дете и затова съм доста емоционален в такива ситуации, но се старая да бъда професионалист, както и целият ми екип. Такива бяхме и вчера, бяхме на своето място. Искам да уверя обществото, че в състава на 16-та транспортна авиобаза има достатъчно подготвени хора, които сме готови по всяко едно време да се притечем на помощ, когато има такава необходимост“.

Той се обърна към политиците и ги призова по-често да се случват такива мисии, защото много хора се нуждаят от такава помощ. 

„Самолетът е една уникална платформа и много бързо може да бъде преоборудван в различен вид и за различен тип мисия. Ние си партнираме с докторите, те ни казват къде да разположим апаратурата, къде е най-удобно за тях. Разполагаме я, осигуряваме я. Онзи ден с детенцето осигурихме и цял кувьоз, и реално докторите съвсем лесно и бързо могат да вършат тяхната работа, и останаха много доволни от вчерашния полет. Казаха, че всичко е минало наред“, отбеляза бордният инженер кап. Митко Гергов.