Само по bTV – интервю с Вълка от София. Израелецът Гал Барак е издирван от Австрия заради предполагаемо участие в измами за 100 милиона евро. Става дума за схема с хиляди жертви в Германия, Австрия и други страни от ЕС.

В началото на февруари Барак беше арестуван при опит да напусне България и е под домашен арест. Той проговаря за пръв път пред репортера Десислава Ризова и оператора Иван Филчев.

Преди пет години израелецът Гал Барак идва в България и малко след това открива кол център, свързан с фирма, която търгува с бинарни опции.

– Вие ли сте Вълкът от София?
Не, не съм аз. Може би да съм котаракът от София, но определено не съм вълкът от София.

Заповедта за арест е за суми, които според някои достигат до 100 милиона евро. Отправените обвинения са за измама, пране на пари и участие в организирана престъпна група. Освен прокуратурата, с казуса в Австрия вече са ангажирани адвокати, счетоводители и експерти.

– Вие колко човека представлявате
260 човека, каза Елфриде Сикст от адвокатска къща „Шербаум”.
А щетите? За колко пари говорим?
– Само тези 260 човека са загубили 5,9 милиона евро.
Мислите ли, че има и много други.
– О, със сигурност, и съм сигурна, че става дума за щети в размер на стотици милиони евро.

„Сумата 100 милиона евро е част от това, което днес е популярно да се нарича Фалшива новина. Няма сто милиона евро”, каза Гал Барак.

Според ГДБОП Барак е задържан на границата със Сърбия при опит да напусне страната. Схемата според тях е проста.

"Става въпрос за предвиждане за покачване или намаляване на цената на финансови активи, така наречените бинарни опции. И когато лицата които участват в закупуването на такива опции навлязат в схемата, първоначално печелят определени суми до момента, в който техните активи се източат от измамниците. След което връзката с тях се прекъсва и те губят абсолютно всички пари, които са инвестирали”, обясни Явор Колев.

Според Барак обаче, той е само изкупителна жертва, а основният играч е евреинът Илан Цоря.

„Ако трябва да съм напълно откровен, Илан е истинският вълк. И не Вълкът от София, а Вълкът от Европа”, каза Гал Барак.

Къде е той? Арестуван ли е?
– Не, не е арестуван. Той е номер едно в списъка на издирваните от австрийските власти.

В понеделник съдът трябва да реши ще екстрадира ли Барак в Австрия.

Цялата история на Вълка от София, както и защо има снимки с български политици ще ви разкажем в неделя, bTV Репортерите.