Екотакстите за стари автомобили се увеличават, а за новите коли, хибридите и електромобилите те стават по-ниски, обявиха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и заместникът й Красимир Живков

Екотаксата (наричана официално "продуктова такса") за коли от 5 до 10 години се увеличава с 3% - от 253 лв. на 260 лв, даде пример Живков. За над 10-годишните коли увеличението е от 267 на 275 лв.

Размерът на таксите е еднакъв с други източноевропейски страни като Полша и Чехия, където автомобилният парк е предимно с коли над 10-15 години, коментира той.

Същевременно продуктовите такси на новите автомобили се намаляват с 5%, а на тези до пет години - с 3%. Досегашната такса за нови автомобили е 146 лева, а сега става 138 лв, сметката за колите до пет години е: от 200 лева таксата спада до 194 лева.

Промените са заложени в наредба за определяне на продуктовите такси, публикувана за обществено обсъждане в сайта на екоминистерството. Продуктовите такси на електромобилите се намаляват с 30%, а на хибридните коли - с около 15%.

При хибридните намалението е по-малко, тъй като използват бензинови двигатели, които замърсяват околната среда и се изискват повече средства за тяхното разкомплектоване и оползотворяване.

Досега за електромобилите и хибридните коли таксата беше както за останалите автомобили.

По данни на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда годишно общите приходи от екотакси са приблизително около 3 млн. лева.