МОСВ за пръв път осигурява национални средства за мерки за борба с мръсния въздух.

Това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в началото на участието си на Съвета на Европейския съюз по околна среда в Брюксел. 

Сандов посочи, че една от важните задачи и приоритет на политиката е България да се върне в европейският коловоз на развитие и да се подобри средата на живот на българските граждани.

Срещу страната ни има множество наказателни процедури, стартирани от Европейската комисия, като една от най-тежките е тази за превишение на нормите за фини прахови частици. 

"Като спешни мерки за пръв път ще бъдат отпуснати средства от националния бюджет в размер на 47 млн. лв. Финансирането е насочено към общините за прилагане на мерки за борба с мръсния въздух. В допълнение ще стартира и вторият период на финансиране по Оперативна програма "Околна среда 2014-2021", през който ресурсът ще бъде в доста по-големи размери и е насочен към домакинствата за подмяна на отоплителни уреди“, обясни екоминистърът. 

Вицепремиерът се срещна в Брюксел с изпълнителния зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, с когото са обсъдили предстоящите тежки задачи пред България по Националния план за възстановяване и устойчивост.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!