Министърът на околната среда и водите придвижва процедурата за изменение в Плана за управление на Национален парк Пирин. Юлиян Попов ще изпрати решението на Висшия експертен екологичен съвет за съгласуване с останалите министерства.

С това се цели въпросът за концесията на ски зоната в Банско да бъде поставен на широка обществена и експертна дискусия, обясниха от екоминистерството. Решението беше взето след среща между Юлиян Попов, представители на Община Банско, концесионера на ски зоната, както и природозащитната коалиция „За да остане природа в България”.

От гражданската организация отбелязват, че за последните 2 години екоминистерството не е изнесло официална информация за площта в националния парк, която се използва от концесионера на ски зоната в Банско. Според природозащитниците, територията е два пъти по-голяма от записаната в договора.

Екоактивистите настояват и за връщане на процедурата за промяна на Плана за управление на парк Пирин.

„Договорът дава възможност за различни тълкования на тази площ. Ние сега ще работим върху противоречията, които се съдържат в самия концесионен договор, защото без изчистване на тези противоречия е много трудно да се върви напред. Ние имаме юридическо становище, което ще публикуваме, за тези противоречия в договора. И оттам нататък ще вървим, за да ги изчистим”, заяви на срещата министър Попов.