По сигнал за силно запрашаване РИОСВ-София е извършила днес проверка на „Топлофикация Перник“, съобщиха от екоинспекцията.

По време на проверката е установено, че на площадката, предназначена за временно съхранение на производствени отпадъци от дейността на ТЕЦ „Република“ се съхраняват прахообразни отпадъци, причиняващи значително запрашаване.

Това води до образуването на плътна пелена, която се издига над територията около сгуроотвала и извън него, обясняват от РИСВ-София.

На обекта не се извършва оросяване. Не са установени и подходящи ефективни мерки, които да ограничат образуването на неорганизирани емисии, допълват от инспекцията. 

 

Вследствие на констатираните замърсявания РИОСВ-София ще състави актове на „Топлофикация Перник“.  

„Инспекцията ще следи за стриктното спазване на изискванията на екологичното законодателство от страна на „Топлофикация Перник“ АД и ще предприеме съответните санкции при установяване на нови нарушения“, предупреждават от екоинспекцията.

РИОСВ-София даде предписания и на Община Перник във връзка със замърсяването на река Перник.

Предписанията са за преустановяване на заустването на води от метална тръба, преминаваща под моста на гара „Разпределителна“, и обследване на трасето при новоизградената шахта от „водния цикъл“ и за почистване установените утайки.