Конвой от два тежкотоварни камиона на Българския червен кръст тръгна днес от страната ни към Украйна. Ще бъдат доставени над 25 тона дарения, в събирането на които се включиха много хора и беше реализирана  с помощта на bTV. Екип на телевизията също пътува сега с хуманитарния конвой.

Камионите са натоварени с продукти от първа необходимост за жителите на украинските градове под обстрел. В момента конвоят се движи към Сирет, който е най-големият бежански център в съседна Румъния.

Там конвоят ще бъде посрещнат от Украинския червен кръст, благодарение на който всъщност е възможно да се осъществи този зелен коридор, за да могат двата тира и екипът на bTV да влязат охранявани и да стигнем до хуманитарните центрове, които се намира в Черновци и във Виница в Украйна.

Оттам помощите ще бъдат разпределени към цялата страна. В момента Черновци всъщност се оказва хуманитарната столица на Украйна.

В Черновци живее украинката Христия Венгринюк, която е тясно свързана с България, не само защото мъжът ѝ е българин. Тя наскоро стана майка и бебето ѝ се казва София.

Преди няколко дни Христия роди и екипът на bTV кара дарения и подаръци от нейни приятели. Христия е човек, който споделя всеки ден в своя профил във „Фейсбук“ за събитията от Украйна и информира хората по света.

Тя е писател, издател и благодарение на свои приятели издатели в нашата страна, нейните детски книги всъщност ще могат да достигнат до хилядите украински деца, които в момента намериха убежище в България.

Тази вечер двата камиона с хуманитарна помощ са на ГКПП "Дунав мост" в Русе. Очаква се конвоят да влезе в Украйна във вторник.