Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония беше нужен, защото години наред имаше напрежение. Инициативата за подписване на споразумение беше на България, поради доста често враждебни действия и на предишното македонско правителство, и на учени. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Този договор е нужен, най-малкото, за да се изгради доверието между двете правителства и политиците. Разбира се, доверието между хората е изключително важно, в текста има заложени тези неща, каза още тя.

Напрежението беше създадено изкуствено, не от България, но и ние има какво да променим в себе си, посочи Захариева.

Снимка: Ладислав Цветков

С Договора печелим няколко неща – показваме, че българското правителство може да решава без посредничество проблемите със съседите си; че не само на думи, но и на дела работим за стабилни Балкани; което е и една от целите на българското европредседателство; печелим спиране на антибългарската кампания; сближаване на гражданите, на бизнесите, на културата. И икономическият ефект не е без значение, знаете, че се подписаха два други меморандума – за Коридор №8, който ще свърже Италия, Албания, Македония и България, и за газовата връзка. Т.е. – да, хората ще почувстват ефекта от този договор и чрез икономическото, и чрез културното измерение, посочи Захариева.

Ефектите вече започнаха да се усещат като радост и емоция у гражданите на двете държави. Това наистина е голям момент, каза още тя.

Вицепремиерът сподели, че с македонските си колеги са разговаряли без преводачи. „Разбира се, че се разбираме прекрасно, вижда се, че не се използват преводачи, ясно е, че няма нужда. Неслучайно и диалогът е толкова лесен – ние сме толкова близки (...) Говорим на един език, така да се каже“, добави Захариева. На въпрос какъв е той, тя отговори: „Ние говорим на български“.

Снимка: Ладислав Цветков

За двете българки, които бяха задържани в Турция, външният министър каза, че те все още са в южната ни съседка заради мярката за неотклонение на едната – Мира Яшар, която е подписка и изисква да се явява в полицията два пъти седмично. Адвокатите на семейството обаче ще поискат промяна на мярката в парична гаранция с аргумент, че момичето учи в чужбина.

Най-вероятно на Мира Яшар ще бъде повдигнато обвинение за агитиране в социалните мрежи в полза на организация, която Турция смята за терористична. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи от една до пет години затвор, каза Захариева. Тя посочи още, че по-скоро подозрителен за турските власти е приятелят на Мира – Джо, който също е задържан.

В постоянна връзка сме със семейството, ако поискат съдействие, ще го окажем, каза министърът.

Кога и дали майката Веселина ще се прибере в България е нейно решение, каза още Захариева.

Снимка: Ладислав Цветков

Помолена да коментира черния списък на българи, които, според Анкара, са свързани с терористични организации, тя каза, че не го е виждала и доколкото знае все още няма отговор от страна на Турция на запитването на МВР.

За новия орган за антикорупция и обвиненията, че отклонява вниманието от съдебната реформа Захариева каза, че напротив, той е в програмата за съдебна реформа.

Злоупотреби винаги са възможни, ако имаш такава мисъл, дори да напишем най-перфектния закон. Важното е, че наистина имаме воля за борба с корупцията, каза още тя.

Вижте целия разговор във видеото: