Срещата във Варна е между ЕС и Турция, а не двустранна среща. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на въпрос дали темата за обезщетението на тракийските бежанци ще бъде повдигната пред Турция.

Захариева отбеляза, че всеки път, когато има двустранни срещи, българският премиер защитава и поставя интересите на България.

„За съжаление, не за първи път важният въпрос за обезщетяването на бежанците от Тракия се поставя в контекста на политическите дивиденти”, изтъкна външният министър.

„Въпросът за обезщетението на тракийските бежанци е дългогодишен и винаги се повдига, когато разговаряме с нашите турски съседи. Спекулациите, които в момента се чуват, очевидно са желание за изместване на успехите на България във външната политика”,  коментира Захариева.

Тя припомни, че споразумението за добросъседство с Турция е от 1992 г. „Ако беше толкова лесно, едва ли не сега на една среща ще решим въпроса, БСП от 1992 г. са били доста време в управлението, имали са и президент, защо не успяха да го решат”, попита Захариева.

„България поставя въпроса за организиране на тази смесена комисия и есента ще има такава смесена комисия, която ще бъде свързана с нерешените въпроси”, подчерта тя.  

„Надявам се Ердоган да не тропа по масата във Варна, а да бъде диалог, това е и целта на тази среща”, заяви външният министър.

„Европа казва много пъти на Турция, че трябва да се спазват международните договори и стандартите на ЕС, ако Турция иска да продължи по пътя си за европейска интеграция. Tова ще се случи и във Варна. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция”, заяви Екатерина Захариева.

По думите ѝ премиерът Бойко Борисов иска да постигне твърд ангажимент от страна на ЕС, че споразумението с Турция ще продължи да се спазва, за да може Турция да спира натиска на мигранти по българската граница. „3,8 милиона официално са бежанците в Турция. Представете си с призоваването едва ли не ЕС да скъса всякакви отношения с Турция, какво ще се случи първо на България”, изтъкна тя.

Захариева определи като абсурдно твърдението на Антон Кутев от БСП, че в момента България има беззъба външна политика. „Само за 7-8 месеца България постигна толкова външнополитически успехи, които по времето на управлението на БСП могат само да мечтаят. България има изключително активна външна политика, която за първи път от много години позиционира България сериозно на геостратегическата карта”, заяви тя.

Вицепремиерът и външен министър определи като недопустимо допускането у нас без паспортна проверка на половината пътници от самолет на Летище София, след като гишетата на „Гранична полиция” се оказали празни за повече от 10 минути.

В момента тече разследване по случая от страна на МВР и всички отговорни служители ще бъдат наказани, увери Захариева. Такова безотговорно отношение от страна на държавните служители пречи на репутацията ни и на пътя на България към Шенген, призна тя.