Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради отстъпката от 0,25 лв. за литър бензин, дизел, метан или пропан-бутан, въведена с цел компенсиране на скъпите горива.

От Брюксел добавят, че отстъпката е дискриминационна и нарушава принципа на европейския пазар за свободно движение на хора, стоки и услуги.

Този вид компенсация бе в действие от началото на юли до края на 2022 г. След това от служебния кабинет обявиха, че мярката няма да се продължи.

От ЕК посочват, че наказателната процедура е за това, че схемата за по-ниска цена на горивата е била само за собствениците на превозни средства, регистрирани в България, а в същото време “общият пазар на ЕС не разделя участниците в него по национален признак".

"Тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална", се казва в съобщение на Еврокомисията.

Те настояват българските власти да спазват принципите за свободно движение на стоки, свободно движение на граждани и работници, недискриминация за гражданите на ЕС, както и правилата за уведомяване съгласно Директивата за прозрачност на единния пазар.

"Едностранното действие на национално ниво и въвеждането на дискриминационно отношение не може да представлява решение", добавят от Брюксел.

В същото време България има два месеца, за да отговори на опасенията, изразени от ЕК, в противен случай от комисията могат да пристъпят към наказателна процедура.