Европейската комисия ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ, заяви генералният директор на дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен по време на видеоконферентен разговор със служебния вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев и министъра на енергетиката Росен Христов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Представителите на Брюксел са се съгласили с необходимостта от продължаване на засиленото регионално сътрудничество с цел осигуряване диверсификация на доставките на енергоносители посредством тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ (LNG), като това се отнася и до терминалите за втечнен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция, посочват от правителството. 

Двете страни се договориха да предприемат съвместни действия с международни партньори с оглед подпомагане диверсификацията на доставките за България, уточняват още от МС. 

В рамките на видеоконферентния разговор вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев ясно е заявил, че българското правителство не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с „Газпром Експорт“, а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор. 

„Считаме, че такова действие не бива да се предприема от служебно правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да вземат решение за поемане на такъв нов, бъдещ ангажимент“, е казал той. 

Българското правителство полага всички необходими усилия за осигуряване на доставки на природен газ на приемлива за обществото и бизнеса цена, като разглежда всички потенциални източници с цел постигане на енергиен микс на възможно най-добра цена, отбелязват от МС. 

Христо Алексиев информира представителите на ЕК за вече предприетите действия от страна на Кризисния щаб към българското правителство за преодоляване на потенциална енергийна криза – завършване на интерконекторната връзка между България и Гърция и нейното въвеждане в експлоатация до 1 октомври 2022 г., стабилизиране финансовото състояние и осигуряване на ликвидност на „Булгаргаз“ и търсене на икономически, а не компенсаторни механизми за постигане на добра цена на природния газ за бизнеса и домакинствата, поясняват също от правителството.