Европейската комисия предлага нови правила за повече гъвкавост при определянето на данък добавена стойност. Очаква се това да облекчи най-вече потребителите, а и малките фирми.

Срещаме семейство Димитрови в книжарница. Ако трябва да избират дали да има по-нисък данък за книгите или за детските храни, например, единият залага на разума си, а другият на чувствата.

Идеята на Брюксел е чрез създаване на единно пространство за ДДС, което да не пада под 15%, да остави държавите свободно да избират коя стока с колко да облагат.

„От години има критики към ЕК, че не позволява за определени стоки да има намалени ставки – като интернет услугите например или дигиталните книги. Хората питат защо ЕК не неправи нещо по въпроса”, заяви еврокомисарят Пиер Московски.

Още от 1992 г. действа списък със стоки, които могат да са с намалено ДДС. Сега ще се появи нов само с такива, за които не може да има отстъпки като оръжия, хазарт или цигари.

Синдикатите от години настояват за определени стоки налогът да е под 20%.

„Не го усещаме, когато купуваме един хляб, не го усещаме, когато купуваме една баничка, само че съвкупно месечните разходи на населението, а най-вече това тежи на най-бедните – те са една пета от месечните им разходи – 20%”, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Според издатели само в България и Дания книгите не са с по-ниска ставка.

„Средната цена е 12,48 лв. с ДДС, без ДДС би означавало да е от порядъка на 10 лева”, каза Веселин Тодоров от Асоциация „Българска книга”.