Европейската комисия предявява иск срещу България пред съда на Европейския съюз.

Причината - в рамките на "Натура 2000" страната ни не е определила необходимия брой специални защитени зони в задължителния срок от 6 години.

На два пъти до този момент – през 2019 г. и през 2020 г. – Европейската комисия е търсила отговор от страната ни за липсата на природозащитни мерки.

След като преценява действията на България за незадоволителни, днес Брюксел обяви, че сезира съда на Европейския съюз.

Ако той вземе решение, че България е виновна и ако страната ни продължава да не спазва задълженията си, Комисията може да го сезира втори път.

След повторно негативно решение на съда на засегната страна членка се налагат финансови санкции.

Обикновено споровете с Брюксел се решават, преди да се стигне до съда. Досега Комисията е поискала на 2 пъти отговор от България за липсата на природозащитни мерки. Натура 2000" е мрежа от защитени зони на най-ценните и застрашени места в Европа. У нас тя обхваща почти 35% от територията на страната.

Според Брюксел, България не е определила 194 от общо 229 територии за защитени зони в рамките на задължителния срок.
Сега Еврокомисията преценява действията ни за незадоволителни и сезира съда на ЕС. А на такъв напреднал етап той обикновено се произнася в полза на Комисията, а не на страната членка.

България не е единствена пред Съда, заради "Натура 2000", Комисията е предявила искове и срещу още 6 държави-членки.

Докато чака да се назначи дело, България все още може бързо да реагира с поправки, а Комисията - да оттегли иска си. Важно е да не се стига до повторно сезиране на съда, когато вече са възможни финансови санкции.

Ако се стигне до глоби – те могат да са месечни или пък да става въпрос за еднократна сума. И в двата случая санкциите са зависими от БВП на съответната страна-членка.