Европейската комисия получи Плана за възстановяване и устойчивост на България за 6 милиарда и 600 милиона евро.

През днешния ден той беше изпратен в дигитален формат, а по-късно вицепремиерът Атанас Пеканов го връчи символично и на представителя на ЕК в България Цветан Кюланов.

"Днес е изключително важен ден за страната ни. Актуалната и финализирана версия на Плана за възстановяване и устойчивост беше изпратена към европейските институции и е получена от тях", заяви Пеканов.

По думите му планът, който съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи, представлява "уникална програма" за дългосрочно развитие на страната, която ще ѝ помогне да стане по-устойчива, като важен отговор както на икономическата криза, така и на предизвикателствата на 21 век.

Документът е фокусиран върху зелената енергия, образование, високоскоростна цифрова инфраструктура и здравеопазване.

Цветан Кюланов поздрави вицепремиера на страната, че минути след изпращането на Плана, той е бил публикуван в интернет пространството, тъй като "прозрачността е нещо, което Европа цени".

"Оттук нататък ролята на Комисията ще е да оцени плана, доколко той изпълнява изискванията в регламента", добави той.

Предстои Европейската комисия да направи оценка на Плана на България въз основа на единадесетте критерия, посочени в регламента. След това съдържанието му ще бъде превърнато в правно обвързващи актове.

Съветът на ЕС ще разполага с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията.