Европейската комисия реши да отпусне на България 5,6 млн. евро за справяне с бежанския поток, предаде БТА.

Средствата за спешно посрещане на разходите, причинени от потока търсещи убежище, идват от Европейския фонд за бежанците. Те са предназначени за подобряване на положението на бежанците на място,  повишаване на възможностите за прием и настаняване,  както и за подсигуряване на жизнените им условия и за медицински и психологически грижи.

Преди дни шефът на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев представи план за харчене на бъдещите евросредства. Тогава неговите разчети бяха за близо 7 млн. евро. 4,5 млн. евро от тях той „похарчи” за ремонт в центровете и за осигуряването на нужната техника и организация, която да позволи на място във временните лагери да се провежда процедурата за предоставяне на статут.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом коментира в съобщение, че предоставянето на помощта е част от усилията на ЕК да подкрепи държавите от ЕС, изправени пред нарастващ миграционен натиск.

Тя изразява очакване с отпуснатите на България средства да бъде облекчено положението в местата, където са търсещите закрила и бежанците, напуснали своите държави. Това финансиране ще помогне на българските власти да осигурят спешните мерки, свързани с настаняването и приема, както и с предоставянето на незабавна здравна грижа и подкрепа, добавя Малмстрьом.