Европейската комисия одобри общо 367,4 млн. евро за България, Естония и Германия за справяне със социалното и икономическото въздействие на кризата с коронавируса. Средствата са в рамките на REACT-EU, в подкрепа на устойчивостта на пазара на труда, работните места и семействата с ниски доходи.

Средствата може да се използват и за създаване на съобразени с бъдещето основи за екологичния и цифровия преход и за устойчиво социално-икономическо възстановяване.

В България към оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд (ЕСФ), са добавени 173,6 млн. евро. 50 хил. служители получиха подкрепа, за да запазят заетостта си при временни ограничения на своите дейности, причинени от пандемията от коронавирус.

17 250 медицински и немедицински служители, работещи на първа линия по време на пандемията от коронавирус, получиха допълнително възнаграждение към своите заплати. 53 000 нуждаещи се ще получат подкрепа, включително възрастни хора и хора с увреждания, които ще получават здравни и социални услуги у дома. 

Като част от NextGenerationEU, REACT-EU предоставя допълнително финансиране в размер на 47,5 милиарда евро (50,5 милиарда евро по текущи цени) за програмите по политиката на сближаване през 2021 г. и 2022 г.