Онлайн търговията става все по-популярна. Хората използват интернет и за да си купуват лекраства. Ако го правят от нелегални сайтове обаче, рискуват да попаднат на фалшифициран медикамент или с изтекъл срок на годност, което е опасно за здравето.

Затова Европейската комисия одобри лого, което ще стои на сайтовете на законните онлайн аптеки и дрогерии. В пароъгълник ще стои знамето на страната, в която е регистрирана съответната аптека или дрогерия.

Когато видите това лого, може да сте спокойтни, че сте попаднали на сайт, който има разрешение за продажба на лекарства чрез интернет, за които не е нужна рецепта. Тези с рецепта, разбира се, се взимат само от аптеки. Помислено е и затова как да се защити от фалшифициране самото лого, за да не се използва от нелегални сайтове.

То ще съдържа и кратък текст, преведен на съответния официален език. За българските онлайн аптеки и дрогерии той ще гласи - "ЩРАКНЕТЕ ТУК, ЗА ДА ПРОВЕРИТЕ ЗАКОННА ЛИ Е ДЕЙНОСТТА НА ТОЗИ УЕБСАЙТ".

Когато "щракнете" върху логото, ще ви се отвори сайтът на съответната институция, която поддържа списъка със законните онлай аптеки и дрогерии. Ще виждате самия списък, за да проверите дали избраната от вас е законните.

Към комента у нас има 21 законни онлайн аптеки и дрогерии. Законът позволява да продават само лекарства, за които не е необходима рецепта. До лятото на 2015 г. сайтовете им трябва да внедрят новото лого.