Европейската комисия обяви, че не е страна по проекта „Южен поток”, а само участва в диалога с държавите членки, които са подписали с „Газпром” междуправителственото споразумение за строежа на газпровода. Това обяви в сряда пред български журналисти в Брюксел говорителят по въпросите на енергетиката и климатичните промени в ЕК Анна-Кайсе Иптконен.

Коментарът й идва ден след изявлението на вицепремиера Томислав Дончев, че българското правителство ще настовя Европейската комисия да излезе с нееднозначна позиция по въпроса.

„Комисията не е срещу този проект, но като пазител на договорите натоява „Южен поток” да се случи в изпълнение на всички евродирективи”, коментира Анна-Кайсе Иптконен.

В Комисията все още няма постъпила официална информация за прекратяването на проекта. До момента има само изявление на руския президент Владимир Путин. Така Иптконен отговори на въпроса дали ще бъде прекратена стартираната през лятото наказателна процедура срещу България. Тя беше открита с аргумент, че тръбата се строи в нарушение на третия енергиен либерализационен пакет, задължаващ собственика на съоръжението да отстъпи част от капацитета на „Южен поток и на други (трета страна) компании доставчици на природен газ. Тогава Брюксел постави под съмнение и прозрачността на конкурсите за избор на фирмите изпълнители на газопровода през българския участък.

На 8 декемрви заместник-председателя на ЕК и енергиен комисар Марош Шевчович ще се срещне с енергийните министри на държавите, които участват в проекта и са подписали междуправителственото споразумение с „Газпром”. Срещата е планирана много преди изявлението на Владимир Путин и няма характер на извънредно събиране, обясниха днес от Комисията. На нея все пак е твърде вероятно министрите и еврокомисарят да обсъдят и този въпрос.

Очаква се темата за „Южен поток” да бъде обсъдена в четвъртък в Брюксел и на срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер.