Апелативният съд във Варна отмени условното наказание на подсъдим за палеж на автомобил, като постанови лишаване от свобода за срок от 1 година, съобщиха от съда.

С решението е отменена присъда на Варненския окръжен съд, с която младежът е бил признат за виновен в това, че като непълнолетен е запалил имущество със значителна стойност – лек автомобил "Порше Кайен“.

Нанесени били значителни вреди на още 4 автомобила, магазин и 4 апартамента на ул. „Д-р Борис Окс” във Варна. Имало е опасност пожарът да се разпростре върху други имоти.

След полунощ на 30 април 2017 г. 16-годишният тогава младеж напълнил от бензиностанция пластмасова бутилка с бензин и дизел. Действията били заснети от охранителни камери. След това излял горивото върху паркираното пред жилищна сграда Порше, запалил течността и напуснал мястото. Пламъците обхванали околните автомобили, част от имуществото на магазина и жилищната сграда.

Апелативният съд във Варна е взел предвид и съдебни актове, с които младежът е бил санкциониран за разнообразна престъпна дейност също през 2017 г. – кражба, грабеж и държане на кокаин.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!