Едва 40 от 100 българи са се явили на задължителната профилактика при личните си лекари.
Това сочат данни на здравната каса. Предвидените глоби не помагат, защото глобени на практика няма.

Днес Марта е при личния си лекар за ваксина. Майка ѝказва, че в профилактиката е стриктна както за детето, така и за себе си.

„Мисля, че всеки човек трябва да се грижи за здравето си - много по-евтино е да си провеждаш профилактичен преглед, отколкото да се лекуваш след това“, коментира Райна Мартинова.

През този коридор днес са преминали 40 пациенти.  Половината от тях са посетили кабинета на лекаря си за профилактичен преглед.

Всички деца от пациентите на д-р Даскалова са преминали профилактика. Не такава е ситуацията при възрастните.

„Аз нямам обяснение. Може би и ние не сме активни, но и самите българи занемаряват здравето си - явяват се на прегледи тогава, когато имат проблем“, казва д-р Деница Даскалова.

По закон - регионалните здравни инспекции трябва да глобяват пациентите, които не се явяват на прегледи. Санкциите достигат до 200 лева при повторно нарушение.

Към момента обаче няма разписан подробен механизъм за установяване на тези нарушения, поради което регионалните здравни инспекции не могат да изпълняват вменените им от Закона задължения. Ето защо настоящото ръководство на Министерството на здравеопазването предвижда ревизиране на тези текстове.

Ще се обсъди и въвеждането на профилактичен календар - какъвто има при ваксините.

„Около себе си наблюдавам, че хората не са в добро здраве. Това не се случва изведнъж. Това е процес“, казва Марта.

От началото на годината - на профилактичен преглед са се явили 22 процента от здравноосигурените.