Около 3 на сто от българските семейства замразяват стволови клетки при раждането на бебе, в Европа този процент е над 30. Това съобщи във Варна проф. Роджър Дейнти - директор на първата акредитирана Европейска частна банка за стволови клетки.

Ученият от Великобритания връчи на специализирана АГ-болница в крайморския град дарение пет хиляди лева, с което ще бъде купена медицинска апаратура. Дейнти обясни, че проявява внимание към Варна, тъй като банката за стволови клетки в града работи успешно вече повече от три години.

Стволовите клетки не са панацея, но лекуват 85 болести, включително анемия и нейните разновидности, посочи ученият. По думите му в банката, която ръководи, се съхраняват 80 хиляди проби от близо 55 държави по света.

Клетките, взети от български бебета, все още не са използвани. Дейнти посочи, че оптималният срок за съхранение на биологичния материал в момента е 25 години, но в близко бъдеще ще бъде удължен.

Ученият каза още, че сега се въвеждат още два метода за извличане на клетки. Лекарите вече могат да вземат и замразяват материал от млечни зъби. Другият вариант е от масна тъкан чрез липосукция. За последния начин няма ограничения във възрастна на клиентите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!